Equine Assisted Coaching:

is het coachen van mensen  met behulp van het paard.
Wanneer je een komt voor een coachsessie heb je meestal ook een coachvraag.
Bijvoorbeeld:” Hoe kom ik van mijn dipjes af?”  ” Mijn dochter en ik hebben veel ruzie, hoe komen we hier uit?”
” Ik vind mijn werk niet meer leuk maar ik weet niet wat ik anders wil.” Tijdens een sessie krijg je een opdracht die je samen met het paard gaat uitvoeren. Dit gebeurt altijd naast het paard en niet er op.

De sessie is oplossingsgericht, het paard reageert direct op wat er gebeurd in de coachsessie. Als je klaar bent met de opdracht gaan we deze bespreken. Nieuwe inzichten, die je tijdens de sessie hebt opgedaan kunnen daarna meteen geoefend worden samen met het paard.Tijdens de sessie praten we zo min mogelijk omdat Equine Asisted Coaching zich vooral richt op wat je voelt en ervaart. De interactie tussen jou en het paard staat centraal. Van te voren is er geen plan voor de sessie, we gaan aan de slag met wat er in het hier en nu speelt.

 

Equine Assisted Therapie:

Equine Assisted Therapie werkt middels de zelfde principes als Equine Assisted Coaching. Tijdens de therapie zullen we echterdieper ingaan op waar de wortel van de probleem of de problemen die je in je leven ervaart, ligt. Daarnaast werken we veelal lichaamsgericht, dat betekend dat we veel zullen richten op de gevoelens die je ervaart in je lichaam en hoe je kunt leren omgaan met de gevoelens die je ervaart.

Waarom Paarden?
Paarden zijn kuddedieren. In de kudde zijn zij zich continue bewust van elkaar en de omgeving.
Heldere communicatie en vertrouwen zijn van levensbelang. Dat moet ook wel, als er gevaar op de loer ligt moeten paarden direct anticiperen en kunnen vluchten. Dit werkt alleen maar wanneer de kudde goed op elkaar en op de omgeving let. Bij het minste of geringste teken van onveiligheid (spanning) kan de kudde dus vluchten. Voor hun eigen veiligheid en die van de kudde zijn paarden dus een meester in lichaamstaal.Ze nemen spanningen, onzekerheden, ontspanning e.d. als geen ander waar.

Paarden lezen lichaamstaal niet alleen af  bij soortgenoten maar ook bij roofdieren. Ooit wel eens een natuurfilm gekeken met zebra’s? Soms ziet men de leeuwen vlak langs de zebra’s lopen terwijl de zebra’s gewoon staan te grazen. Dit komt omdat zebra’s zien wanneer de leeuwen op jacht zijn en wanneer niet.

Zo komt het dat paarden ook zien hoe het met mensen gaat. Daarom reageren paarden op hoe wij met situaties omgaan. Paarden zien dit terug in onze lichaamshouding en geven dit direct terug. Zodra de sessie start vormen het paard en de coachee samen een kudde.

Paarden leven in het hier en nu en zijn vergevingsgezind. Dit creëert een veilige omgeving waarin de coachee kan oefenen en experimenteren met zijn of haar (nieuwe) gedrag.

Share This