‘ Zo, je website voor paardenfluisteren is dus eindelijk af?’ Mijn vader kijkt me aan met een glimlach op zijn gezicht. ‘Eh, het is paardencoaching, pap’. ‘ Oh oké, laat je website over paardenfluisteren dan eens zien!’. Ik frons mijn wenkbrauwen, ‘paardencoaching, pap….’.
‘Jaja, paardencoaching’.
Een dag later open ik mijn mail, ik zie dat mijn tante een berichtje heeft achtergelaten via mijn website. ‘ Wat een mooie site, Mandy’. ‘ Kan ik ook een keer komen paardenfluisteren’?
Ik besluit het er maar bij te laten. Paardencoaching of paardenfluisteren wat maakt het eigenlijk uit? ‘Als het beestje maar een naam heeft’, zou mijn oma gezegd hebben.
Maar er is natuurlijk een wezenlijk verschil. ‘paardenfluisteren’ is over het algemeen een trainingsmethode waarin de trainer gebruikt maakt van ‘paardentaal’. Deze ‘paardentaal’ is gebaseerd op natuurlijk gedrag van het paard. Het nieuwe woord voor ‘paardenfluisteren’, is inmiddels ‘ Natural Horsemanship’ geworden. Naar mijn mening een prima manier om met paarden om te gaan, mits diervriendelijk uitgevoerd.
Daar komt nog een ander stukje kijken wat maakt dat ‘paardenfluisteren’ en ‘paardencoaching’ best eens een goede aanvulling op elkaar kunnen zijn. Als men te veel bezig is met alleen de uitvoering van de methode ‘natural horsemanship’, dan vergeten we zo nu en dan wel eens te voelen.
En dat ervaar ik zelf ook wel eens in de praktijk, tijdens het trainen van mijn merrie. Ook ik probeer tijdens het trainen in contact te blijven met mijn paard en rekening te houden met wat zij mij te vertellen heeft. Ik wil niet over haar grenzen gaan. Daarnaast ben ik inmiddels van mening dat het proces leuker is,om te ervaren, dan het eindresultaat. Met paarden werken, coachen en leven blijft immers een leerweg en een uitdaging.
‘ Paardencoaching’ daarentegen is toch weer een hele andere tak van benadering. Over het algemeen komen mensen voor een coachsessie om vooral hun eigen leven onder de loep te nemen. Zaken die bijvoorbeeld niet lekker gaan in hun leven, problemen met werk, gezin etc.
Maar, paardencoaching kan ook werken voor mensen die in het contact met hun paard ergens tegen aan lopen en er niet uit komen.
Tijdens een sessie gaan we vooral naar ons zelf kijken. Hoe gedraag ik me? Hoe reageert het paard hierop? Is dit herkenbaar in mijn dagelijks leven? Paarden kunnen enorm goed spiegelen, maar ze zijn ook meesters in het onderscheppen van verborgen gevoelens. De coach observeert dit en stelt vragen aan de coachee. Hierdoor komt de coachee tot verhelderende inzichten en kan deze direct oefenen met nieuw gedrag.
Dit is weer een hele andere manier van met paarden omgaan. In plaats van de mens die het paard traint, is het nu andersom! Beide manieren overigens super om te ervaren en leerzaam!
Dus wie zal het zeggen, ‘paardenfluisteren’ of ‘paardenLuisteren’ ;-)?
Nu 20% korting op een coachsessie of coachtraject!
Super leuke eerste blog Mandy 🙂 ik ben trots op je!
Dank je Elene 🙂
Wat leuk! Je website is af en een mooi artikel over het beestje een naam geven 🙂 Kom nog steeds graag n keertje langs!
Haha! Dank je, Jolijn. Je bent helemaal welkom!
gr Mandy
Mooi Mandy, duidelijk omschreven!
Super trots op jouw! 💋
Dank je 🙂
Onwijs leuk Mandy! Ik ben echt trots op je;). Ik kom oom graag een keer bij je langs. Heel veel succes😘
Prima hoor, je bent welkom 🙂
Een eigen website, super leuk en ziet er goed uit!
Ik heb de coachsessie inmiddels 2x gedaan, een keer met Laruette en mijn lease paard Radja. Dit vond ik zeer interessant en prettig, en ik raad het dan ook zeker iedereen aan.
Sinds juni heb ik mijn eigen paard, en wil in de toekomst zeker een nieuwe afspraak maken voor een coachsessie 🙂
Keep up the good work Mandy!!
Hoi Wanda,
Bedankt voor je berichtje! Inmiddels dus je eigen paard lees ik, wat ontzettend leuk.
Geniet lekker van elkaar!!
Groetjes,
Mandy